Bahulu Bunga Pecah lapan
Bahan-bahannya:-
380gm tepung gandum (disangai dengan api perlahan
terlebih dahulu)
50gm tepung ubi (disangai dengan api perlahan)
1/8 st serbuk penaik (campurkan dengan tepung dan ayak
bersama)
10 biji telur
550gm gula pasir
1/2 sudu teh esen vanilla
30gm coklat urai
sedikit minyak
Cara membuatnya:-
1. Putar telur dan gula sehingga kembang dan putih (saya
putar dalam 30-35 minit dengan kelajuan sederhana)
2. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau
perlahan.
4. Panaskan acuan kemboja dalam ketuhar pada kepanasan
220 c dengan api atas dan bawah. keluarkan acuan dan lenserkan acuan dengan
sedikit minyak.
5. Isikan bancuhan separuh penuh kedalam acuan dan
taburkan coklat urai diatasnya.
6. Bakar selama 8-10 minit atau sehingga kekuningan dan
masak (ia bergantung kepada jenis oven, testing bakar satu acuan dulu untuk
dapatkan tempoh masa yang tepat).
7. lepas bakar dan keluarkan bahulu, sapu sedikit minyak
lagi pada acuan supaya ia mudah dikeluarkan. Ulang sentiasa supaya ia tidak
melekat.
No comments:
Post a Comment